Hungarian (formal)Romanian

Eseménynaptár

Április 2020
H K Sz Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Képtár

keptar1

   Megnézem a  képtára
facebook
 
forum
 
Véndiák-találkozó
2011. május 03. kedd, 08:01
   vendiak  Idén, 2011. április 16. és 17-én első alkalommal rendezte meg a Brassai Sámuel Elméleti Líceum a véndiák-találkozót. Ez a rendezvény újdonság úgy a Brassaiban, mint Kolozsváron, ugyanis ezúttal nem egy osztály vagy egy évfolyam volt diákjai gyűltek össze megosztani emlékeiket, hanem az iskola eddigi összes diákja, aki nappali vagy esti tagozaton a Brassaiban végzett.


    

     A szervezés még tavaly decemberben elkezdődött. Változatos, alternatív programot kellett kitalálni: a korosztályok közti eltérések miatt esetlegesen más az érdeklődési kör is. A kezdeti ötleteket végül gyakorlatba ültetve születtek meg a kiállítások, tematikus kávéházak, előadások és az esti programok.

    Szombat délelőtt egy néhány beszéddel és egy verses-zenés összeállítással nyitottuk meg az eseményt az udvaron. Ezután több párhuzamos, egésznapos programon vehettek részt a látogatók. Az egyik legnépszerűbb program a visszajelzések és a látogatottság szempontjából is a kiállítások voltak. Két teremben A tegnap és a ma iskolája című kiállítást lehetett végigjárni. Egyikben régi kicsengetési kártyákat, albumokat, fényképeket, naplóborítókat, ballagási tarsolyokat, a másikban öt évre visszamenőleg képeket, okleveleket, iskolaújságokat lehetett megtekinteni, miközben a két terem közti folyosó egyik falán filmkockaszerűen voltak kiragasztva az elmúlt egy év eseményeiről készült fényképek. Mindeközben aki elfáradt, vagy csak egy nyugodt beszélgetésre vágyott, négy, osztályteremből átalakított kávéházban pihenhetett meg. Sőt válogatni is lehetett közülük, ugyanis négy zenei stílus (retro, country, reneszánsz és jazz) szerint voltak berendezve a helyiségek.

     Az egésznapos programok mellett voltak más műsorok is. Délelőtt egy Brassai Sámuel-emlékelőadást hallgathattak meg az érdeklődők dr. Gaal György helytörténész, Somai József közgazdász, Vallasek István tudományos főkutató, valamint Kostyák Előd gordonkaművész előadásában. Eközben 11 órától délutánig folyamatosan sportvetélkedők (kosár- és focimeccsek) zajlottak a tornateremben és az udvaron. Ugyanettől az időponttól egymás után három, különböző stílusú és témájú előadás szórakoztatta a nézőket a díszteremben: Gilbert Le Mouel Isten a buszon című darabját Rekita Rozália színművész rendezésében, Versüzenet egykori iskolámba című verses összeállítást Rónai Éva vallástanár rendezésében és Rejtő Jenő A három légionista című bohózatát Iszlai Enikő magyartanár rendezésében. A három előadást délután megismételték, így mindenki a neki megfelelő időpontban nézhette meg.

     Késő délután az iskola dísztermében koncertet adott a Karaván együttes, majd a legkitartóbb résztvevők egy gitárestet énekelhettek végig. A hangulat még késő este is ugyanolyan vidám, néha nosztalgikus és meglepően energikus volt. A gitáresttel párhuzamosan néptáncelőadást lehetett megtekinteni a díszteremben, valamint néhány egyszerű reneszánsz tánclépést lehetett tanulni egy másik teremben.

     Vasárnap délelőtt koszorúzás és emlékműsor zárta a rendezvényt. A Házsongárdi temetőben Brassai síremlékénél tartott rövid bemutatást dr. Gaal György, aztán a Szallós-Kis Melinda és Szép Mónika brassais tanárok által összeállított verses-zenés műsorral ért véget az esemény.

     Délben összeültünk szervezőtársaimmal, elolvastuk a kiosztogatott kiértékelő papírokról a visszajelzéseket, és megvitattuk az egész rendezvény kivitelezését. A visszajelzések háromnegyedében említették meg, hogy egy második véndiák-találkozón is részt szeretnének venni. Eddigi terveink alapján jövőre ismét megszervezésre kerül ez a rendezvény, és talán hagyománnyá is válik majd. Szép hagyomány lenne minden évben alkalmat adni a brassais szellem kibontakoztatására és megőrzésére. Reméljük, sikerül ezt megvalósítani, és az a sok kitartás, amit a résztvevők is kívántak nekünk, sohasem fogy el.

                                                                                                                                                                            Ecsedy-Baumann Brigitta, 11.c

Az eseményeken készült fényképeket itt tekinthetik meg.